2013/08/21

Att röra på sig i vardagen

eller vardagsmotion om du vill kalla det så. Har funderat mycket kring det senaste månaderna, kanske av naturliga skäl eftersom jag gjort just det väldigt mycket. Har fått många kommentarer om att jag är så duktig som tränar så mycket - nu vill jag bara klargöra en sak. Att röra på sig i vardagen är INTE att träna! Inte för mig i alla fall... För mig är motion och träning två olika saker (kanske fel ord att använda, men jag kom inte på några bättre) vilket jag tänkte redogöra för nu.


Att motionera för mig är att t ex att välja att gå eller ta cykeln till affären istället för bilen, det är inte träning eftersom det inte finns någon målsättning med det hela mer än att röra på mig. För mig har träning ett mål, ett syfte. Träning handlar om att träna sig för att bli bättre på något eller att utvecklas. Att motionera handlar för mig om att hålla igång kroppen.
Jag blir ofta förvånad eller kanske beklämd (underbara ord jag hittar idag) när människor i min närhet tycker att jag fått dagens "träningspass" om jag cyklar till lekparken med barnen i cykelvagnen, tagit en promenad till affären med barnen i vagnen eller gått en promenad för att minstingen som alltid sover i vagnen på dagen skall somna. Nej, det är inte träning!
En annan sak som också förvånar mig är hur jobbigt andra anser det vara med uppförsbackar vid promenader. När jag cyklar kan jag hålla med, men när man går? Inte ens när jag var som tyngst kunde jag för mitt liv förstå vad de menade. När man går är det ju bara att sätta den ena foten framför den andra och kommer det en uppförsbacke så är det enda som händer att det går lite långsammare. Ok, när man har en vagn med två barn som tillsammans väger ca 25 kg o lite packning på det, då blev det ju jobbigt, men inte så att jag någonsin funderade på att inte göra om det igen eller välja en annan väg. 

Inför den förändring som kommer att ske i mitt liv om någon vecka, när jag ska börja jobba igen, har en oro smugit sig på - hur blir det nu med min motion? Kommer jag bli för stillasittande eller kommer jag kunna hitta sätt att röra på mig i vardagen. Jag har ju ett kontorsjobb, så det är ju inte som att jag kan aktivera mig så mycket mer än lite "pausgympa" då och då... 
Planen är i alla fall att jag cyklar till och från tåget via dagis på ditvägen, så hoppas vi att det håller i vinter också. För att få in lite styrka o balans i vardagen tyckte en av instruktörerna på gymmet att jag skulle sitta del av dagen på en core-boll, så jag får väl köpa in en sån till... Om nu inte min arbetsgivare har lust att införskaffa ett höj- och sänkbart skrivbord åt mig??
Så vad mer kan man göra för att hålla igång kroppen i vardagen? 

Trapporna tar jag som regel alltid - det är ju en klassiker.
Men sen då? 

//e

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar